CAT Exam 2025 Quant: Most Important Question with Answers
SHARING IS CARING
If our Website helped you a little, then kindly spread our voice using Social Networks. Spread our word to your readers, friends, teachers, students & all those close ones who deserve to know what you know now.
To crack the Quantitative Aptitude (QA) section, you need to understand the nature of the most important questions and how to solve them.
This article focuses on the high-difficulty, calculation-intensive CAT Math questions. It covers the most relevant questions and their accurate solutions from Geometry, Algebra, Number Systems, and Modern Mathematics.
These practice questions can help you improve your conceptual clarity and accuracy. Check your preparation level and strengthen your strategy to achieve your CAT 100 percentile goal.
👉 Read Also - CAT Important Questions with Answers PDF
👉 Read Also - CAT 2025 QA: Free Sample Practice Paper with Solutions
CAT Quantitative Aptitude Important Questions 2025
Q1. Peter received 30% of the total marks and failed by ten marks, whereas John received 40% and scored 15 marks more than the passing marks. Find the passing marks.
a) 250
b) 150
c) 70
d) 85
Answer - d) 85
Q2. In a Tennis tournament, John has played 60 matches so far and won 60% of them. If he wins 37.5% of the remaining matches, their overall win percentage will be 50%. Suppose he wins 75% of the remaining matches, then the total number of matches lost by him in the tournament will be
a) 24
b) 36
c) 42
d) 48
Answer - b) 36
Q3. A class has 120 students; each one has majored either in Arts or in Science. 3% of students who have majored in Arts is equal to 9% of the students who have majored in science. Find the number of students who have majored in Arts.
a) 80
b) 100
c) 60
d) 90
Answer - d) 90
Q4. Two numbers a and b are inversely proportional to each other. If "a" increases by 50%, then b decreases by:
a) 25%
b) 100%
c) 50%
d) 33.33%
Answer - d) 33.33%
👉 Read Also - CAT 2025 DILR: Free Sample Practice Paper with Solutions
Q5. In an election between 2 candidates, A and B, A received 46% of the total valid votes and lost the election by 1440 votes. If 10% of the votes were invalid, find the number of votes polled in the election.
a) 20,000
b) 19,000
c) 19900
d) 18100
Answer - a) 20,000
Q6. John spends 30% of his salary on his house rent. He spends 20% of his remaining salary on food, 20% of the remaining salary for commuting to the office, and 25% of the remaining salary on entertainment. If he is left with INR 16800, then find the house rent paid by John.
a) INR 50000
b) INR 35000
c) INR 25000
d) INR 15000
Answer - d) INR 15000
Q7. In a class, 60% of the students are boys, which is 40 more than the number of girls. Suppose 44% of the students were selected for a quiz competition, including 60 boys. What percentage of the girls are not selected for quiz competitions?
a) 58%
b) 65%
c) 60%
d) 52%
Answer - b) 65%
👉 Read Also - CAT 2025 VARC: Free Sample Practice Paper with Solutions
Q8. A company processes the fresh juice pulp of fruits to prepare the Jam. Find the number of KG of juice pulp required to make 800 KG of Jam; fresh juice pulp consists of 75% liquid, and jam consists of 5% liquid.
a) 3040
b) 2850
c) 2950
d) 3250
Answer - a) 3040
Q9. The average temperature on the 1st four days of the week is 36 degrees, and on the last four days is 39 degrees. If the average temperature for the entire week is 37 degrees, find the temperature on the 4th day.
a) 37 degrees
b) 38 degrees
c) 39 degrees
d) 41 degrees
Answer - d) 41 degrees
Q10. A tank has a 240 litres mixture of syrup and water in a ratio of 5:7: 40 litres of the mixture is replaced with water, and then 48 litres of the mixture is replaced by water and again 60 litres of the mixture is replaced by water. Find the amount of syrup remaining in the tank.
a) 40 litres
b) 50 litres
c) 60 litres
d) 80 litres
Answer - c) 60 litres
Q11. The average mark scored by 5 friends is 84; the average decreased by 4 when the score of John is added. Find the marks scored by John.
a) 60
b) 64
c) 65
d) 70
Answer - a) 60
Q12. The cost of a glass slab is directly proportional to the square of its thickness. Find the cost of the slab with a thickness of 3mm if the slab with a thickness of 4mm costs Rs. 64.
a) Rs 56
b) Rs . 48
c) Rs . 45
d) Rs . 36
Answer - d) Rs 36
👉 Read Also - CAT 2025: 30-Day Smart Revision Plan; Expert Guide
Q13. A shopkeeper mixes 2 oils 1 and 2. One litre of oil 1 weighs 1 KG and one litre of oil 2 weighs 800 g. If 750ml of the mixture weighs 720 gm, then the percentage of oil 1 in the mixture, in terms of volume, is
a) 60%
b) 70%
c) 80%
d) 90%
Answer - c) 80%
Q14. Charan started the business with an investment of Rs. 300000, and Kiran invested Rs. 600000 three months later. As Charan is an active partner, he receives 20% of the profit as a salary. Find the total amount received by Charan if the profit at the end of a year is Rs. 2000000.
a) Rs. 1200000
b) Rs. 1040000
c) Rs. 960000
d) Rs. 112000
Answer - b) Rs. 1040000
Q15. If John goes at a speed of 12 km/h, he will be 20 minutes late, and if he travels at a speed of 18km/ h, he will be 10 minutes early. Find the distance if it is the same in both cases.
a) 17 KM
b) 18 KM
c) 19 KM
d) 20 KM
Answer - b) 18 KM
Q16. A person invests a sum of ₹5,000 in a scheme that offers simple interest at a rate of 8% per annum. The money remains invested for 3 years. Calculate the total amount the person will receive at the end of the investment period, including the principal and interest.
A. ₹6,200
B. ₹6,000
C. ₹6,400
D. ₹6,500
Answer: A. ₹6,200
Q17) A shopkeeper buys an article at ₹500 and sells it at a profit of 20%. What is the selling price of the article?
A. ₹550
B. ₹600
C. ₹580
D. ₹620
Answer: B. ₹600
Q18) A car is travelling a distance of 300 kilometres in a time span of 5 hours. Determine the car's average speed in kilometres per hour (km/h).
A. 50 km/h
B. 55 km/h
C. 60 km/h
D. 65 km/h
Answer: C. 60 km/h
Q19) If 138! is divisible by 7n, then find the maximum value of n.
A. 24
B.20
C.21
D. 22
Answer: C. 21
Q20) Find the smallest natural number n such that n! is divisible by 1430.
A. 3
B. 13
C. 11
D. 124
Answer: B. 13
👉 Read Also - CAT Exam 2025 DILR: Most Repeated Question with Answers
Q21) Find the remainder when 591 is divided by 626.
A. 125
B. 1
C. 49
D. 7
Answer: A. 125
Q22) n is a number, such that 2n has 8 factors and 3n has 6 factors. 6n has.
A. 24
B. 48
C. 12
D. Cannot be determined
Answer: C. 12
Q23) 8 different brands of pairs of shoes counting 16, 64, 48, 88, 92, 60, 120, and 44 were ordered by a newly opened store. They need to be packed in such a way that each box has the same brand of pair of shoes and the number of pairs of shoes in each box is also the same. What is the minimum number of boxes required to pack?
A. 129
B. 64
C. 48
D. 133
Answer: D. 133
Q24) Mr Kaju Srivastava is worried about the Expenditure on PNG. The price of PNG has increased by 30%. By what percent should he reduce the consumption of PNG so that he is able to maintain his Expenditure on PNG?
A. 33.33 %
B. 21 %
C. 23 %
D. 14.28 %
Answer: C. 23 %
Q25) What percent of revenue is generated from AC-I tickets in the previous question?
A. 24.23%
B. 21.13%
C. 22.23%
D. 28.9%
Answer: B. 21.13%
---
CAT Free Study Material
| CAT Study Material | |
| CAT Study Material 2025-26 | CAT Sample Paper |
| CAT Mock Test | CAT Previous Year Question Paper |
| CAT Chapterwise Previous Year Question | CAT Mind Map |
| CAT Study Planner | |
Quiz
Get latest Exam Updates
